tirsdag 29. september 2009

Filmanmeldelse - Beowulf

Beowulf er opprinnelig et gammelt engelsk heltedikt som handler om helten Beowulf. En vet lite om når diktet ble skrevet, men en regner med at det var rundt 750 eller tidligere. Beowulf er det lengste diktet vi kjenner til i gammelgermansk allittererende versemål. Diktet er skrevet av en lærd geistlig på grunnlag av eldre, kortere dikt. Diktet uttrykker et kristent syn på en hedensk fortid. Det priser den gamle heltemoralen. Diktet er også oversatt til blant annet bokmål (prosa) av Jan W. Dietrichson i 1976.

Filmen Beowulf ble publisert i 2007 av regissøren Robert Zemeckis. Det er en amerikansk film med sjangeren action/eventyr. Filmen har en lengde på 1 time og 23 minutter, og aldersgrensen er satt til 15 år. Noen av skuespillerne som er med i filmen er Ray Winstone, Anthony Hopkins og Angelina Jolie.

Handlingen i filmen foregår i Danmark. Den danske kongen Hrothgar i hallen Heorut blir stadig angrepet av det grusomme uhyret Grendel. Grendel dreper hans menn og er uovervinnelig med våpen. Beowulf kommer heldigvis for å hjelpe dem. Han klarer å drepe Grendel. Kongen Hrothgar gir fra seg plassen sin som konge, og lar Beowulf ta over.

Grendel har også en mor. Hun er mye farligere og sterkere enn sønnen sin. Beowulf drar av gårde for å drepe henne. Da han kommer fram viser det seg at hun er noe av det vakreste han noen gang har sett. Hun befaler ham til å gi henne en sønn, siden han drepte den eneste hun hadde. Til alles overraskelse faller han for fristelsen, og hans eneste sønn kommer til verden.

Lenger inn i fortellingen kan vi se at det er flettet inn episoder av mer historisk stoff. Disse episodene gjenspeiler kriger mellom blant annet gauter og svear på 400-500-tallet.

Det som er litt spesielt med filmen er at rollene spilles av virkelige skuespillere som etterpå har blitt dataanimert på en utrolig bra måte. Dette gjør at ansiktsmimikken blir kan bli litt stiv, samtidig som filmen noen ganger ser ganske ekte ut. Musikken de har valgt å bruke i filmen er voldsom, og gjør den dermed mer fengende og spennende. Den passer også veldig godt til handlingene i filmen.

Det er nok veldig vanskelig å gjøre et dikt om til en film, men måten de har gjort det på synes jeg er veldig bra. Ved hjelp av replikker får vi på en måte se diktet og selve eventyret i sin helhet. Jeg forstod også diktet bedre etter at jeg så filmen. I og med at diktet er skrevet på en tung måte som kan være vanskelig å forstå, vil nok filmen også gjøre at diktet blir mer interessant for ungdommen. Det var virkelig en spennende og lærerik film!



Kilder:
* http://www1.vg.no/film/film.php?id=8913
* http://www.snl.no/Beowulf

torsdag 3. september 2009

Skolestart

Nå har skolen startet, og vi har begynt i 2. klasse. Det var gøy å se klassen min igjen. Dumt at noen hadde byttet skole.

Nå har det gått tre uker. Vi har lært litt om hva de forskjellige fagene går ut på. Jeg har valgt realfag, og har dermed R-matte, fysikk og kjemi. Jeg har hørt at det er veldig vanskelig å få god karakter i disse fagene, og grudde meg derfor en del. Nå som vi har hatt et par timer i disse fagene, ser jeg at de faktisk bygger litt på det vi lærte i fjor. Det gjelder nok bare å følge med fra begynnelsen av, så skal det nok gå bra.

Jeg har også hørt at fysikk er et veldig vanskelig fag, og grudde meg spesielt til dette. Jeg vurderte faktisk å bytte det ut med biologi. Nå i ettertid ser jeg at jeg kommer til å klare meg helt greit, bare jeg leser før timene, følger med og gjør oppgaver. Vi hadde vår første fagdag i fysikk på onsdag. Vi gjorde et par oppgaver i begynnelsen, men brukte det meste av tiden til å gjøre en øvelse med fart-tid diagram. I og med at vi er så få i klassen, var det veldig sosialt, og vi fikk den hjelpen vi trengte. Det var også ganske interessant.

Jeg merker at jeg har blitt veldig slapp for tiden. Jeg orker nesten ikke å gjøre noen ting med skolearbeidet mitt. Skal jeg klare å få gode karakterer i disse nye og vanskelige fagene, også de vanlige fagene, er jeg nøtt til ta meg sammen og begynne å følge med.

Jeg merker at norsken også har blitt vanskeligere i år. Blant annet den stilen vi skal skrive. Nå har jeg heldigvis fått hjelp fra mamma, og dermed komt godt i gang.:D Det blir spennende å se hvilken karakter jeg får. Jeg har jobbet veldig mye med den allerede, og har fortsatt en god del igjen. Håper det går bra.

Jeg syntes det var kjekt å begynne på skolen igjen, og å treffe alle vennene mine. St. Svithun er en veldig kjekk skole. Jeg gleder meg til å gå et år til, selv om det kanskje blir litt vanskelig. Det er jo alltid spennende med nye fag.